Курс „Пещерняк“ 2016-2017: първа практика на скали

На 05/11/2016 се проведе първа практика на скали на курс 2016-2017. Съвместно с приятели от СК Мездра и ПКСУ София се радвахме на 8 системи, един тролей, една установка и слънце.

Снимки може да разгледате на Facebook страницата на клуба.

Разказ

Десислава Димитрова

На 05.11.16 година отидохме на Академишките скали до Лакатник. Това ни беше първата практика за движение по пещерни системи. Аз не трябваше да се натоварвам в този ден, поради здравословни причини, но ми стана толкова интересно и реших, че няма да съм наблюдател.

И все пак да се върна отначало. С нетърпение очаквах съботата, за да се съберем и да се отправим към поредното приключение. Оправих се рано сутринта и отидох на спирката да чакам Веси (председателката на клуба) да ме вземе заедно с другите курсисти. Добре, че й се обадих в точния момент, защото ме подмина на спирката и се спря по-надолу и си направих една бърза разгрявка за събуждане рано сутрин с леко тичане 🙂

После позабрави и Силвето, но бързо се сети и спря колата. Там ни чакаха и останалите хора от клуба – Калин, Лъчо, Боби, Тошко с неговите четворки и компания, събрахме се може би към 13 човека – курсисти и другите по-стари членове на клуба.

Спряхме в Нови Искър, за да закусим и после потеглихме към Лакатник.

Времето минаваше много бързо и приятно. Напичаше слънце. Когато пристигнахме разпределихме помежду си инвентара и тръгнахме към скалите, там ни чакаха още хора от СК Мездра и ПКСУ София, които вече се движеха по системите. Започнахме с лекция за това какво представляват съоръженията за спускане и изкачване по пещерна система, как се наричат джаджите, както и правила при движение по пещерна система и често случващи се грешки. Лекцията беше много добре обяснена, на много професионално ниво от Веси.

Бях много благодарна на всички, които ни помагаха за обясненията при движението по въжето, какво да правим и да не забравяме да проверим преди и по време на движението. Показаха ни така нареченият „рак“, който ни трябва при спускане, гръден самохват за качване нагоре и упражнявахме двете движения. Беше готино, но определено не трябва да си с дълги нокти докато се движиш нагоре по скала 🙂

И така започнахме да се катерим по системите. Беше много интересно и емоционално. Някои курсисти се бяха катерили преди на стени и им беше по-лесно, на някои не толкова, имаше адреналин. Малко по-късно Калин и Снежи направиха тролей, по който много хора се спускаха. Всичко беше едно уникално преживяване. Имаше една много голяма екипност и сплотеност между всички и най-вече ентусиазъм, което е ключово в такива ситуации.

След тролея се събрахме, подредихме инвентара и потеглихме към Своге – там хапнахме, после отпътувахме към София, прибрахме инвентара и се прибрахме доволни и заредени с много емоции.

Беше много хубав ден и очаквам с нетърпение следващите практики. Оцелях и определено се изненадвам и надминавам себе си и очакванията ми.